A Karácsonyi csokoládé, avagy csoki és a karácsonyfa találkozása…

A Szeretet ünnepének a Karácsonynak az egyik legkedvesebb jelképe a feldíszített fenyőfa, a Karácsonyfa. Természetesen, mint ma már oly sok mindennek a karácsonyfának is az aktuális divat, a trend határozza meg a formáját, anyagát, színét sorolhatnánk még. Manapság a „trendi” háziasszonyok nem csupán előkapják az előző évekből összegyűlt sokszínű üveg, műanyag ilyen-olyan díszeket, hanem kellő gondossággal színben, anyagban, formában és kitudja még miben, összepasszoló „öltözetet” válogatnak a fára… de ez nem a mi „asztalunk”

Vajon miért is írok egy csokis blogon a karácsonyfáról? Úgy gondolom erre nekünk, meg van a saját magyaros válaszunk, hiszen a Karácsony, és főleg a Karácsonyfa Magyarországon elképzelhetetlen szaloncukor nélkül. Egyes becslések szerint november, december hónapban 6000 tonna szaloncukrot vásárolunk, és egy átlagos magyar család 2 kg szaloncukrot fogyaszt egy ünnepi szezonban! Ezt akárhogyan is számoljuk 2 felnőtt, 2 gyerek sablon család esetén körülbelül fél kilónyi szaloncukor elmajszolását jelenti fejenként! Az ember azt gondolná, hogy ekkora mennyiség azért arra készteti a gondos Anyukákat, hogy megválogassák milyen típusú a karácsonyi édesség, a szaloncukor, amelyet a gyerekek orra elé a fára akasztgatunk. Sajnos azonban az a tapasztalat, hogy ezeknek az édességeknek a kiválasztásánál sem a legfontosabb szempont, hogy melyik az, amely nem csupán finom, de talán kevésbé ártó egészségünkre. A leggyakoribb szempontok a választásnál, bizony az ár, a márka, és talán az egyre fontosabbá váló, hogyan illik karácsonyi designunkba kérdés mérlegelése. Pedig fél kilónyi édesség pár nap alatt, megfontolásra kellene, hogy késztessen minket, hogy melyik is az, amelyik finom, és nem csupán műanyag, aromákkal, színezőkkel készített „karácsonyfadísz”.

A szaloncukor, vagy a német Salonzucker származó karácsonyi édesség a 19. század második felében terjedt el, miután a nagypolgári szalonokban elsőkként megjelent a karácsonyi faállítás és cukorkákkal való díszítése. Az első cukorkák még puhacukorból, fondant cukorból készültek, amelyet kandírozással védtek a kiszáradástól és selyempapírba, sztaniolba csomagolták. Később vált ismertté a csokoládéval bevont változata, illetve a mára már megszámlálhatatlan ízesítésű, töltetű, színesebbnél, színesebb csomagolású formája.

Azonban az eredeti salonzucker gondos kézműves munka, és számomra inkább jellemzi, hogy finomságokból készülve a fa igazi ékessége, nem pedig a fát beborító édesség lavina. Ezért biztatok mindenkit, hogy a szaloncukor kiválasztásánál legalább olyan körültekintően járjon el, mint azt az igazán jó csokoládé kiválasztásánál javasoltuk. Hiszen itt is a csomagolás, a gondosan válogatott összetevők, amelyek a címkén feltüntetésre kerültek többet kell, hogy jelentsenek, mint az ár! Persze a karácsonyi felpörgetett pénzköltésben fontos az is hogy mennyibe kerül, de próbáljuk ki idén, hogy valami igazán különlegeset veszünk és beérjük fejenként 20 dekával…

Vagy készítsünk otthon, esetleg a gyerekekkel közösen, hiszen mennyivel szebbé varázsolja az ünnepet és a karácsonyfánkat a közös készülődés. Némi türelem, egy kis játékosság kevéske alapanyag és szebbnél szebb, de mindenképp egyedi csokis csodák kerülhetnek a fára.

A recept egyszerű, a hozzávalók:

  • némi aszalt gyümölcs (mazsola, áfonya stb.)
  • lekvár,
  • darált dió vagy darált keksz
  • ízlés szerint édesítők, cukor, kakaó, fahéj…
  • csokoládé (legalább 60%-os kakaótartalommal)
  • színes papír, celofán
  • jó kedv és türelem J

A beáztatott, esetleg pépesített aszalt gyümölcs, lekvár, darált dió vagy keksz és az ízesítők segítségével készítsünk formázható masszát, ízlés szerint édesítve, fűszerezve. Majd az olvasztott csokoládéba mártogatva, hűvös helyen megdermesztve, színes papírba öltöztetve, csodás, saját karácsonyi szaloncukrot készíthetünk, ahol csak arra kell vigyázni, hogy kitartson legalább Karácsony másnapjáig!

 

Szeretetben teli, jókedvű készülődést kívánok mindenkinek, és ha van kedvetek kipróbálni a házi csokis szaloncukor készítését küldjetek képeket az elkészült művekről!