Csoki kontra csoki, azaz különbség csokoládé és csokoládé között

A közelmúltban ismét előtérbe kerültek a csokoládé és egészség kapcsolatát firtató cikkek. Két nagy neves hírportál is foglalkozott a témával. Az egyikben leírták, hogy újabb kutatások bizonyítják, miszerint a valódi kakaóból készült csokoládé mennyi jótékony hatással van szervezetünkre, és ellentétben a közhiedelmekkel nem hizlal. A másik cikk pedig az elérhető hiperekben és üzletláncokban megtalálható csokoládékat tesztelve járta körbe a témát, hogy mekkora különbség van csokoládé és csokoládé között.

Itt a blogon is ezt igyekszünk összefoglalni cikkeinkben, de mostani írásunknak nem ez a lényege, sokkal inkább az, hogy egyre jobban látni a folyamatot, amely pár évvel ezelőtt a borok és pálinkák esetében is végbe ment, miszerint fontos megmutatni, de leginkább „megtanítani” a fogyasztóknak a különbséget termék és termék között. Egyre inkább körvonalazódik, hogy igenis van olyan tábor, aki nem lemondani akar egy a köztudatban „negatív”, egészségre káros hatásúnak beállított termékről, hanem megtalálni és bebizonyítani, hogy létezik az a minőség, létezik az az eljárás, készítési folyamat, amely során olyan végeredményt kapunk, ami nem csak finom, de nem kell, hogy bűntudattal fogyasszuk.

Mindennek az alapja a minőség, ami nem a címkén feltüntetett márkanév ismertségével van egyenes arányban. A csokoládé esetében is a minőség, ami meghatározza, hogy milyen élményben lesz részünk, ami meghatározza, hogy kedvtelenül elmajszolunk egy egész tábla édes valamit, vagy egy különleges ízorgiát érzünk. Ízélményt, amely esetében egy apró falat után is képesek vagyunk azt mondani, hogy igen most ennyi volt, elteltünk, kielégült a vágyunk! A névnél sokkal inkább fontosabb a címke apró betűs része, hogy mi a valódi tartalom. Fontos tudni, hogy a londoni Academy of Chocolate meghatározása szerint is az igazi csokoládé a kakaón, kakaóvajon, cukron és fűszeren, természetes vanílián kívül nem tartalmaz mást.

A nagy mennyiségben előállítandó tömeg termékek esetében van szükség az értékes összetevők helyettesítésére, növényi zsírokra, aromákra, tartósítókra, hiszen tömegek számára eladhatóvá, olcsóbbá, raktározhatóvá kell tenni. Ki kell emeljük, azt is, hogy nem attól minőségi egy csokoládé, mert ráírták, hogy kis üzemben kézzel készült, sokkal inkább fontos az összetétel! Lehet csokoládé gyári, gépekkel, nagyobb mennyiségben előállítva is igazán különleges, ha odafigyelnek, hogy mi kerüljön bele, és lehet kis mennyiségben előállított, kézműves termék is, amiben jó üzletet látnak és közepes minőségű alapanyagokból előállítanak valami mást, szépnek, egyedinek látszó terméket.

Ne mondj le a csokoládéról, csak keresd meg az igazit! Nem mondhatom, hogy csak a x%-os kakaótartalmú csokoládé a csokoládé. Egyrészt, mert az íz érzékelés nagyon szubjektív, másrészt mert a magas kakaótartalom felett is tartalmazhat olyan aromát, tartósítót, amitől az már nem is olyan igazi. Egy azonban biztos, hogy minél magasabb %-ban tartalmaz a csokoládé kakaót és kakaóvajat, annál kevesebb hely marad egyéb nem feltétlenül szükséges összetevőknek. Persze itt is, mint a boroknál, a minőség nagyban összefügg az alapanyag különlegességével, hiszen egy jó bor és a csokoládé esetében is, meghatározza a termőhely, ott milyen fajta terem, hogyan és ki dolgozza fel.

A csokoládét a szerelemhez tudnám leginkább hasonlítani, hiszen van, hogy találsz valakit, akivel jó lenni, elvagy legalább nem vagy egyedül, habzsolod gyorsan nagy mennyiségben, hátha megérzed azt, amire igazán vágysz…

És van, amikor találsz valaki különlegeset, akiről tudod, hogy nem a külső és nem a „mennyiség”, a vele töltött idő hossza számít, sokkal inkább az együtt megélt élmények. Aki „kisüti”, megadja az érzést, amit kerestél.  Nem akarsz újat, csak vele újabb és újabb különleges élményeket.