Csokoládé „kisokos” – Kakaóöv?!

Csoki kisokosunkat hétfőn indítottam útjára, amely az egyszerű, laikus csokoládékedvelők számára is, mint én igyekszik összegyűjteni a legfontosabb tudnivalókat, fogalmakat a csokiról.

Persze remélhetőleg mire a sok okosságot „megemésztjük” már többet tudunk erről a csodáról, ami egyesek szerint csupán egy édesség, egy csábító, édes bűn. Véleményem szerint inkább csupa jó, ami okosan fogyasztva nem lehet káros szenvedély.

2.       rész: A kakaóbab termőhelyek és fajták

Arról már írtam a Mi az a Csokoládé? című cikksorozatban, hogy a csokoládét a kakaófa, a Theobroma cacao magjából, a kakaóbabból készítik. Így a kakaóbab fogalma már nem is teljesen ismeretlen. Azonban gyakran találkozunk egyes csokoládékon különböző érdekes elnevezésekkel, mint például: Ecuador, Venezuela vagy éppen Criollo, Trinitario, Forastero. Ezek nem a csokoládé fantázia nevei, hanem a kakaóbabnak, a csokoládé forrásának a termőhely eredetét és fajtáját jelöli.

És bizony a kakaóbab eredete meghatározza a belőle készült csokoládé minőségét is. A kakaófa nem él meg és terem akárhol, az éghajlati viszonyok egy jól körvonalazható, úgynevezett „kakaóövet” határoznak meg. Ez az egyenlítőtől északra és délre is mintegy 2000 km széles sávot jelent, Közép- és Dél Amerikában, Afrikában és Dél- Kelet Ázsiában, azonban őseredetét is tekintve a legjobb minőséget adó kakaófa ültetvények Dél-Amerikában találhatók.

„Kakaóöv”

Kakaoov

Fajta szerint a kakaóbab lehet Criollo, amely a legnemesebb kakaóbab fajtát jelöli és jelentése bennszülött, őshonos, ma már az összes kakaótermelés alig 10%-a kerül ki ebből a fajtából.

A Forastero a „közönséges” csokoládék kakaóbab fajtája, hiszen a legelterjedtebb és a tömegtermelésben használatos.

Ettől jobb a Trinitario, amely egy a Criollo és Forastero fák közötti hibridfajta, amelyet Trinidadban termesztettek először, és a 19. században terjedt el. Mára a legtöbb jó minőségű csokoládénak ez a fajta adja az alapját.

A fenti idegen fogalmak pedig az egyszerű csokoládéimádók számára nem kell, hogy mást jelentsenek, mint, hogy bizony a csokoládé minősége már a kakaóbab eredetében meghatározott.

 

Persze nem kevésbé fontos a kakaóbab feldolgozása azt, hogy a készítendő csokoládéhoz milyen fajtákból és helyről válogatják össze és persze a feldolgozás lépései: a fermentálás, a pörkölés, és a kakaóvaj és kakaópor újbóli összekeverésével a csokoládékészítés.

De ez már mind egy-egy következő alkalommal kerül terítékre, hiszen a jóból is megárt a sok, és félő, hogy a sok csokisság megülheti a gyomrunkat.

 

Ha érdekesnek találod cikkeinket, oszd meg ismerőseiddel is, és csatlakozzatok hozzánk a Facebookon így gyorsabban értesültök az új írásokról.