Csokoládé „kisokos” – Keverék vagy nem keverék csokoládé?!

Csokoládé okosságainkban olyan fogalmakat próbálok a csokoládéimádók számára hétköznapi nyelven bemutatni, amelyek ismerete nélkül ugyan lehet nagyon szeretni, de e csekélyke tudás birtokában is már, a csokoládé iránti szenvedélyes kapcsolat egy magasabb fokára érhetünk el.

Előző alkalommal megismertük, hogy hol termesztik és milyen fajtájú kakaóbabokból készülhet csokoládé. Azonban az, hogy a csokoládé elkészítéséhez hogyan válogatják és keverik a különböző helyről és fajtából származó babokat szintén befolyásolja a végtermék minőségét, ezzel együtt pedig meghatározza, hogy kommersz vagy valami igazán exkluzív édesség kerül „terítékre”.

Ezért a csokoládék világában kialakult egy jelölés is, csoportosítás, az alapján, hogy honnan származó kakaóbabot használnak fel a készítés során.

Blendek (keverék) csokoládék esetében több termőhelyről és fajtából válogatják össze az alapanyagul szolgáló kakaóbabokat. Nagy általánosságban a tömegtermelésben készülő csokoládék esetében az igények nagysága miatt leginkább a mennyiség a meghatározó nem a fajta és származás. Azonban gyakran a jobb minőség érdekében, a különleges ízhatásra törekedve tudatosan házasítanak egyes fajtákat, hiszen a különböző fajták, területek és bizony termésidények különböző ízvilágot képviselnek. A keverékek esetében pedig már csak a csokoládémesterek fantáziáján és persze ügyességén múlik, hogy milyen élményt nyújt ízlelőbimbóink számára a mélybarna finomság.

A single origin (egyetlen, azonos eredet) jelölés a csokoládé esetében annyit tesz, hogy a felhasznált kakaóbab egyetlen helyről származik, lehet ezt úgy is mondani, hogy ezek a termőhely szelektált csokoládék. Azaz az adott csokoládé minden egyes cseppje gondosan válogatott azonos termőterületről származó kakaóbab feldolgozásával készült el. Ezek azok a csokoládék, amelyeken találkozhatunk például a Madagascar, vagy éppen Venezuela felirattal.

A még az ennél is exkluzívabb, szűkebb csoportot jelölő single estate (azonos birtok), esetében az alapul szolgáló kakaóbab egyetlen ültetvényről kell, hogy érkezzen! És ez bizony termés-időszakonként „évjáratonként” akár más és más íz-hatást végeredményezhet, de pont ez adja a különlegességét. De ezek azok a különleges csokoládék is, ahol a készítő, gyakran „személyes” kapcsolatban van az ültetvényesekkel, meggyőződve azok munkamódszeréről, adott termés alakulásáról.

Gyakran egy csokoládékészítő mester számára az egyik legnagyobb kihívás és feladat megtalálni azt a keveréket vagy termőterületet, amely a saját csoki csodáinak leginkább megfelelő ízharmóniát képviseli.

Számunkra pedig, akik pusztán imádjuk elfogyasztani ezeket a finomságokat a különböző területeken termelt kakaóbabok annyit kell, hogy jelentsenek, hogy más és más ízű csokoládé készíthető belőle. Hiszen minden egyes területnek megvan a maga aromája a napfény, a föld, az esők, a napsugarak és persze az ott dolgozó emberek által.

Olyan, mint az eper szeretjük télen is a kínnal üvegházban termesztetett is, de a valódi esőben megnőtt, napfény által érlelt az igazi! Egyszerűen mert más az íze…