Mi az a csokoládé? – egy „rövidke” csoki történelem / 3. rész

Mi az a csokoládé? – egy „rövidke” csoki történelem / 3. rész

A chocolatl ital még zsíros és habos, igen nehezen emészthető volt, de a 19. század a csokoládé nagy átváltozását hozta. Az ízzel kapcsolatos problémát 1828-ban a holland C. J. Van Houten által feltalált kakaóbab sajtológép javította meg, melynek segítségével sikerült a kakaóbabból kivonni a zsíranyag egy részét, illetve alkáli sók hozzáadásával az íz is tovább javult. Az eljárást a holland feltalálója tiszteletére dutching-nak neveztek el, amely semlegesíti a kakaóban jelenlévő savakat, és a zsíranyag kivonásával szárazabb, porszerűbb anyag, a kakaópor előállítását teszi lehetővé, így egy könnyebben emészthető és sokkal finomabb ital készíthető. Ezután már csak Josepf Fry-nak fel kellett fedeznie, hogy a kipréselt kakaóvajat újra össze lehet keverni a kakaóporral, s megszületett a tömbcsokoládé. Daniel Peter and Henri Nestlé 1879-ben a csokimasszához tejport kevert, majd az első töltött csokoládé is megjelent 1913-ban Svájcban.

Ezzel el is jutottunk a mára oly sok formát, színt, ízt és néha oly nagy szenvedélyeket kiváltó általunk is ismert csokoládéhoz. Hogy ki mennyire örül a csokoládénak ez persze különböző, az viszont tény, hogy a csokoládéért egyes felmérések szerint a nők fele megőrül, és a csokoládé-fogyasztás becslések szerint 8-10 kg, bár „kishazánban” ettől is messze vagyunk egy 2002.-es adat szerint mi magyarok mindösszeg 4 kg/fő/év csokoládét fogyasztunk. Lehet, hogy nem is ez az elhízásunk oka…

Ezt ki-ki maga döntse el! Mindenesetre a következő bejegyzésben szeretném összefoglalni, milyen a csokoládé ma, azaz hogy van keserű, tej, fehér, ízes… kerek, kocka, tégla… egy rövid áttekintés a fajtákról, formákról.

Addig is, ha van kedvetek írjátok meg nekem, hogy Ti milyen csokit szerettek?