A nagy csokoládé teszt

– Soha! – kiáltotta. – Soha nem megyek el egy vakrandira!
Micsoda mondat. – gondolta magában. Balassi Bálint nem is értené, pedig ő is a szavak embere, mi több: mestere volt. Gyakran jutott eszébe ilyesmi, és ilyenkor általában jól szórakozott saját magán. De aztán általában környezetének kérdő, már-már szúrós pillantásai rángatták vissza a valóságba.
– Mi bajod azzal, ha be akarlak mutatni egy rendes srácnak?
Barátnője kérdése ártatlannak tűnt, de mindketten tudták, a tiltakozásnak nyomós okai vannak. Két-három balul sikerült találkozó, majdnem nyakán maradt, kétes elmeállapotú rajongó, miegymás.
– Ígérem, ha ezúttal sem érzed jól magad, nem erőltetem többé.
– Megfontolandó ajánlat! Így esetleg leszállsz majd rólam. Tudom, hogy van a világban valaki, aki épp olyan bolond, mint én; aki meghallgat, ha egy könyvről mesélek, szeret biciklizni, imádja a keserű csokit és meg tud nevettetni. Akivel boldog leszek. Csak mindig elkerüljük egymást valamiért.
A találkozó helyszínét – a parkot – ő választotta. Itt emberek között van, lemérheti, hogy a fiú hogyan viszonyul a gyerekekhez, négylábúakhoz; és ha nem is élete szerelme várja ott, legalább a napon és friss levegőn töltötte az időt, tehát az nem vész kárba.
Ruganyos járású, csinos fiú közeledett felé. Már messziről mosolygott. Kézfogása sugárzott. Úgy érezte, ezt e kezet szívesen fogná még. Az idő gyorsan telt és olyan természetes volt a fiú közelsége, mintha mindig is ismerték volna egymást. Lassan esteledett. Közeledett a búcsú pillanata. Kellemes volt a délután, de nem érezte a szikrát, a különlegeset. Lehet, hogy ő akar túl sokat? Nem is mulya a srác, csak ő telhetetlen? Ekkor elővett két szelet, gondosan becsomagolt csokifalatkát.
– Búcsúképpen benne vagy egy játékban?
– Olyan jó volt veled, hogy bármiben benne vagyok! – hangzott a válasz.
– Akkor válassz! – szólt a lány és tejcsokoládé simult bal tenyerébe, étcsokoládé a jobb tenyerébe.
– Ezen múlik a jövőnk? – kacagott a fiú. – Legyen! – és automatikusan nyúlt a keserű csoki felé.
– Ez az enyém! –kiáltott huncut mosollyal a lány, és tudta, itt lesz még folytatás. Aki a csoki teszten is átmegy, az megérdemel még egy találkozót!