Csokis receptek – például a maradék csoki gyors, de főleg finom elhasználására!

Tegnap egy Csokoládé kisokos sorozatot indítottam útjára, ami terveim szerint csupa fontos információval lesz tele imádatunk tárgyáról, a csokoládéról. De beszéltem arról is, hogy kicsit célom az is, hogy a januárban nagytöbbségünknél életbe lépő diétás, keserűbb időszakban próbáljuk legalább online, virtuálisan kielégíteni a nehezen csillapítható csoki vágyunkat, megédesítve a mindennapi szürkeséget.

Ezért egy receptsorozatot is útjára indítok, próbálva összeszedni azt a sok-sok édesség, sütemény receptet, amibe csokoládé kerül, kerülhet. (Hihetetlenül sok van ezért ez a lehetetlen küldetés!) Természetesen azon szerencsés olvasóknak, akiknek nincs szüksége önsanyargatásra, nem csak virtuális éhségcsillapításra szolgáljanak a receptek, hanem hajrá csokoládéra fel, és jó étvágyat hozzá!

A családom, igen jó „minta” tagja a fogyasztói társadalomnak, ezért az ünnepek után (Mikulás, Húsvét, Születésnapok stb.) mindig marad a „rágcsás” fiókban egy-egy csoki- mikulás, nyuszi, tábla csokoládé, amit már nem szeretnénk elfogyasztani a szokott formájában. Ezért a következő receptet bármikor lehet alkalmazni a fiók ilyen irányú kiürítésére!

Csokis muffin csoki darabokkal a maradék csokoládékból

hozzávalók :

  • 30 dkg liszt (én teljes kiőrlésű tönköly lisztet használok, de a finom is jó, ezt döntse el ki-ki saját egészség megőrzési hajlandósága szerint)
  • 10 dkg nyírfa cukor (vagy a fentieknek megfelelően kristálycukor)
  • 3 evőkanál jó minőségű kakaópor
  • 1 csipet só
  • 1 csomag sütőpor
  • 2,5 dl tej
  • 1,5 dl olaj
  • 1 egész tojás
  • és persze a csokoládé, amit kis darabokra törve használunk fel

elkészítés:

Először a lisztet keverjük össze a sütőporral, a csipet sóval, és a kakaóval, egy másik tálban pedig „folyékony” összetevőket (tej, olaj, tojás) keverjük habosra a cukorral. Majd keverjük össze az egészet, tegyünk bele az összetört csokoládéból és töltsük a tésztát muffin papírral kibélelt formasütőbe. A tetejüket szórjuk meg a maradék csoki darabbal, vagy a díszítésre használhatsz gyümölcsöket, aszalványokat is ezzel már játszadozzon mindenki kedve szerint. Végül süssük meg 200°C fokos sütőben 20 perc alatt.

Ha a maradék csokoládé éppen fehér csoki, akkor igazán finom és mutatós desszertet készíthetünk, de persze tej vagy ét csoki is tökéletesen megfelel, hogy a család gyors egymásutánban elkapkodja az elkészült csokis „csésze” sütiket!

 

Ha neked is van egy jó csokis recepted írj nekünk és oszd meg „csokifüggő” sorstársaiddal!