Csokoládé a művészeti alapanyag

Biztosan sokan emlékeznek arra a filmre, aminek a címe: Csokoládé. Joanne Harris angol írónő regényét filmesítették meg Juliette Binoche és Johnny Depp főszereplésével. A csokoládé illatú szerelmes történet mellett felidézhetjük a Charlie és a csokigyár című filmet is. Jól őrzött, hatalmas épület áll a város szélén: a csokigyár. Tizenöt éve nem látta belülről idegen ember, ám most 5 szerencsés gyerek átlépheti a küszöbét. A világ legkülönösebb csokoládékészítője, Willy Wonka, akit szeszélyes természete miatt saját családja rég elhagyott, utódot keres. Az öt kiválasztott ifjonc viszont megismerkedhet az üzem minden titkával. Charlie Bucket, a szegény családból származó, jó szívű fiú a gyár falainak árnyékában nőtt fel. Ahogy teremről teremre járnak, egyre jobban elkápráztatja a csokoládékészítés mesés világa, és egyre jobban érteni véli Willy Wonkát.
Mi is megjegyezhetjük a film egyik fontos üzenetét: „A csokoládé nem értelmes dolog. A csokoládé jó dolog.”
Sokféle hóbortos dolog is született már csokoládéból. Csokoládéból készült nagyestélyi, koktélruha vagy éppen muffinokkal díszített extravagáns szoknya!
A Salon du Chocolat kiállítások állandó eleme az édes kísértésnek is beillő divatbemutató. De a csokoládéból készített tárgyaknál is csak a képzelet szab határt.
Magyar rekordra is büszkék lehetünk: 2013-ban Szerencsen elkészült a világ első csokoládé-festménye. Ekker Róbert, szobrász-és festőművész alkotása tíz méter hosszú és mesefigurák vannak rajta, amiket gyerekek vittek a vászonra a több színű csokoládéból.
Az idei, legfrissebb csokis csoda egy híres színész élethűen megmintázott szobra. Benedict Cumberbatch- alias „Chocobatch” , aki játszott többek között a Sherlock, a Hobbit: öt sereg csatája és a Kódjátszma című filmekben most 88 kiló belga csokiból lett megmintázva. A szobor készítésénél 8 fős csapat tüsténkedett. Az egyik szobrász szerint a fej megmintázása volt a legnehezebb.
A szobor sorsáról nem szól a fáma, de az biztos, hogy a színész felesége Sophie Hunter, joggal szólíthatja férjurát: édesemnek! 🙂