Csokoládé Ünnep Szeged

„A boldogsághoz három dolog kell: csoki, csoki…és még egy kis csoki 🙂 Ha Te is így érzed, csokizz velünk február 8-án szombaton a II. Szeged Plaza Csokoládéünnepen!” szólt a felhívás, és igen Mi el is mentünk és csokiztunk.

Bizony volt ott folyékony csoki, kerek csoki, szögletes csoki, táblás csoki, kocka csoki, gömbölyű csoki… felsorolhatatlan forma és különleges ízek. Na és persze sok-sok valódi csokoládérajongó! Valóban a csokoládé ünnepe volt, hiszen sok magyar kézműves manufaktúra vonultatta fel szebbnél szebb, és legkülönlegesebb csokoládé alkotásait. Sétálva a standok között sokszor csak ámult az ember, milyen különleges formák és főleg ízek, milyen érdekes nevek és párosítások születnek a csokoládékészítők fantáziájában és végül persze elkészítve nekünk. A csokoládé “minden szinten” megtalálható volt, az olcsóbbtól, a legmagasabb valódi csokoládéig, a tartósítók, aromák és színezékek nélkül készített csokicsodák. Sétálgatva, nézegetve, kóstolva a csokoládékat sok kézműves igazi rajongással mesélt mesterségéről, ami még édesebbé tette az általuk oly szeretettel készített finomságokat.

Voltak más különleges édességeket készítő mesterek is, akik grillázs, fánk, keksz, sajt vagy épp természetes édesítőket vonultattak fel. A grillázs mesterek a lajosmizsei Rimóczi Art cukrászai a Dóm pontos kicsinyített 2x2m-es mását is elkészítették, de persze valóban folyt a csokoládé mindenhol szökőkútban, a standokon, a színpadon a meghívott vendégek Varga Viktor és Cinthya Dictátor kezei között is.

A hömpölygő tömeg szerette nem csak a csokoládét, hanem a sok színes felvonultatott programot, fellépőt. Jó volt ezen a ronda, nagyon párás, nagyon szürke szombaton a csokoládé boldogságában elmerülni. Persze sokan voltak azok is, akik számára az 1500Ft-os táblás csokoládé látványa, csak annyit jelentet, hogy szerinte a bolti xx csoki is jó és hát az még sem kerül ennyibe. Viszont azt is jó volt megtapasztalni, hogy egyre többen vagyunk, akik tudják, hogy igenis van különbség, hogy igenis számít, hogy egy csokoládé akkor csokoládé, ha van benne kakaó! Kérdeztek, kóstoltak, és bevállaltak bizony igen különleges ízeket. A különböző gyümölcsök, virágok magvak mellett, igazán finom kávés, és alkoholos bonbonokat is kóstolhattunk. Bizony valódi pálinka csodákat használva a készítők a baracktól, a szilván, a mák, és diólikőrön át sokfélét párosítanak a csokoládéval, igen ízletes végeredménnyel! De sokan keresték az erős ízeket, mint a chilis, sokszor hallottam, hogy mentás, és más erőteljesebb ízű fűszeres csokikról érdeklődtek, vagy épp meséltek a készítők. Volt, aki kóstolt és őszintén bevallotta, hogy ő marad a hagyományosabb ízeknél, a gyümölcsöknél (meggy, eper, málna) vagy épp az örök kedvenc mogyoró, pisztácia mellett. Megismerhettünk igazán különleges formákat az egyszerű gömbölyű bonbontól a gyémánt, szív formán át, a különleges csokoládé szerszámokkal és persze nagy kilóban mért táblás csokoládékkal is. Merészebbek között megkóstoltuk a szarvasgombás és a hagymás csokoládét is! Bizony jól olvassátok a pirított hagymás csokoládé elsőre igazán bizarrnak tűnt, mégis azt mondom kihagyhatatlan. A megkóstolók közül többen mondták azt, hogy ízletes. Egy aranyos kisfiú ügyesen fogalmazva közölte, hogy mintha együtt enné a chipset és a csokoládét. Én csak úgy fogalmaznék, hogy valódi élmény, ahogy a különböző ízek „üzekednek a szádban”!

Nagyon csokis, CSUPACSOKIS nap volt!

Ha Te is ott voltál írj nekünk, hogyan érezted magad, és milyen különleges csokikkal találkoztál.DSCF2980

csokitomeg