Édesen csábító vanília!

Ebben a cikkben egy különleges fűszerrel foglalkozunk a vaníliával. Felmerülhet a kérdés, hogy miért is egy csokis oldalon?!

Először is, mert az Aztékok már Amerika felfedezése előtt is a csokoládé ital ízesítésére használták, és mert többször leírtuk, hogy a valódi csokoládé három fontos összetevője a kakaó, a természetes vanília és a kevés cukor. Hát ezen megfontolásból megnéztük, hogy mi is a vanília, mi a titka és bizony nem minden vanília, ami sárga!

A vanília egy a kosborfélék, azaz az orchideák családjába tartozó, Dél-Amerikában őshonos fűszernövény, amely Amerika felfedezését követően hódította meg a világot és lett az egyik legdrágább és legédesebb fűszerünk. Az orchideák közé tartozó vanília igen érzékeny típus, leginkább az árnyékos, 90% körüli páratartalmú egyenletes 20-25 fok hőmérsékletű helyet szereti, ahol kiegyensúlyozottan kapja a megfelelő, magas mennyiségű csapadékot is. Nem véletlenül eredeti hazája Mexikó, Dél-Amerika sűrű őserdői. Az érzékeny növény különösen szép sárga, de rövid 1 napig tartó virágzását és termését, egy különleges méhfaj és egy kolibri madár segíti, az ő porzásuk nélkül nem lesz a számunkra értékes vanília rúdtermés. A termés is igen lassan 6-9 hónap alatt érik be. Amerika felfedezését követően Európába és más kontinensekre telepítést követően, hosszú idő kellett, mire felismerték, hogy a rövid ideig tartó virágzás során, különleges és főként macerás kézi beporzással érhetik el, hogy az értékes fűszer, a termés teremjen. Ma már Dél-Amerika mellett más a megfelelő klímával rendelkező helyen is igen hatékonyan termesztik, így Indonéziában, a Csendes Óceáni szigeteken, de talán az egyik leghíresebb Madagaszkár és mellette régi elnevezésén Bourbon Szigete. Igen, amikor azt olvassuk, hogy Bourbon vanília az Afrika partjaitól nem messze, mai nevén Reunion, Bourbon szigetén termett vaníliát jelenti.

Az még a vanília különlegességéhez tartozik, hogy nem csupán termesztése „macerás” és hosszú, költséges, hanem a termés beszüretelését követően az általunk ismert édes, csábító fűszer a vanília rúdban található fekete magok, a természetes vanília aroma előállítása is. Hiszen a rúdtermést félérett állapotban szüretelik, majd egy különleges eljárás során 65 fokos hőkezeléssel fonnyasztják, végül fermentálják, szárítják így nedvesség tartalmának több mint 2/3-át elveszti és kialakul az általunk is ismert feketés, barnás, fonnyadt erős, édes illatú vanília rúd, amelyet légmentesen, aromazáró hordókban további hosszú hónapokig érlelnek. A vanília tehát nem egy sárga por, hanem a fonnyadt feketés rúd, a termésen belül a sok kis fekete mag adja a csodás édes ízt, különleges aromát. A sárga szín, amelyet a vaníliához kötünk leginkább a növény szépséges virágjára jellemző. A vaníliát ma számos ételhez, süteményhez, csokoládéhoz használják, de a kozmetikai, illatszer, vegyipar és gyógyszeripar számára is fontos alapanyag. A természetes vanília igen különleges élénkítő hatással van szervezetünkre, pont ezért csábító édes illata, aromája az egyik legismertebb afrodiziákum! Mindezek mellett az igen erős aromája fontos szerepet játszik az aromaterápiában, sőt gombaölőként is jól használható illetve gyulladás csökkentő hatással van, nem véletlen tehát a kozmetikai iparban is fontos szerepe.

Pont a finomsága, különlegessége, az egészségre kedvező hatása miatt kereslete igen nagy. Ám hiába a nagyobb termőterület, a természet rásegítése kézi porzással, a termesztett vanília az összes fogyasztás mindössze 10%-át biztosítja. Ma már nagyobb arányban használja mind az élelmiszeripar, mind a vegyipar (parfümök, illatosítók) az 1874-től létező szintetikusan előállított vanilin aromát, amelyet tűlevelűek nedvéből oxidációval állítanak elő és az eredeti vaníliának leginkább csak az erőteljes édes illatát és ízét biztosítja, sőt egyes tanulmányok szerint kifejezetten egészségtelen…

Tehát továbbra is a legfontosabb, hogy tudjuk mit eszünk és használunk, ezért sem mindegy egy csokoládé esetében, hogy hogyan milyen eljárással és minek a felhasználásával készült. Hiszen lehet valami természetesen finom és egészségünkre jótékony kakaóból és vaníliából! És lehet valami csokinak hívott édesség sok növényi zsírból, aromából és színezőből. Te melyiket választod?

Csak egy tipp, a termékcímkékből sok minden kiderül…