Együk vagy ne együk? Ez itt a kérdés…

Egy csokoládéról szóló blogon természetesen a csoki evése ill. nem evése felett morfondírozhatunk. Életünket több irányból bombázzák az egészséges táplálkozással kapcsolatos információkkal. Itt jegyezném meg, hogy minden gondos szülői felügyelet ellenére van olyan ismerősöm, aki gyakorlatilag úgy nőtt fel, hogy egy bizonyos konzerv májkrém mellett csakis tejcsokoládét evett.
Pedig az anyukája híresen jól sütött-főzött neki.
A gyermekkorunkat kinőve a saját kezünkbe kerül a döntés, hogy mit együnk. Kövessünk-e táplálkozási szokásokat hirdető gurukat, vagy együnk úgy, ahogyan azt otthonról hoztuk?
Jómagam próbálok odafigyelni arra, hogy milyen ételeket eszem. Nem szeretem a gyorséttermi ételeket, ezért rendszeresen főzök. Próbálok sokféle salátát és gyümölcsöt fogyasztani. Gyengéim közé tartoznak a tésztafélék, s így abból a durumlisztből készített terméket választom.
Persze hedonista is vagyok, így például mindig megeszem a libamájat, ha véletlenül az kerül elém. 🙂
A csokoládét sokszor mutatják be úgy, mintha fogyasztása méreg lenne. Megjegyezném, hogy a legújabb kutatások alapján igenis egészséges, sőt rákellenes táplálék. A kakaóbab, amiből a csokoládé készül, tele van egészséges anyagokkal, úgynevezett polifenolokkal.
Most a kutatók egy olyan feldolgozási eljárást fejlesztettek ki, amelynek segítségével még többet meg lehet őrizni ezekből a hasznos és egészséges anyagokból. A feldolgozási eljárás során a kakaóból elvész jó néhány hasznos és tápláló összetevő, például a polifenolok, amelyek antioxidáns hatásúak, így kimutathatóan segítenek megelőzni a rák és a szívbetegség kialakulását. A
kutatók célja az volt, hogy ezek közül az anyagok közül minél többet meg lehessen őrizni a feldolgozási eljárás során, tehát hogy a végtermékben minél több maradjon ezekből. Ennek elérése érdekében beiktattak egy extra lépést a feldolgozási eljárásba: a leszüretelt terméseket néhány napig állni hagyták az erjesztés és a szárítás előtt.
Az eredmények azt mutatják, hogy a magas százalékban kakaóport tartalmazó csokoládé igenis egészséges. Így ha előléphetek csokoládé-fogyasztást hirdető guruvá a következő tanácsokat adnám mindenkinek:

1. Fogyasszunk legalább 70 százalék kakaótartalmú, organikus fekete csokoládét, lehetőleg töltelék nélkül, amely hidrogénezett zsírokat tartalmazhat.

2. Persze ebből sem kell megenni egy táblányit… Elég bekapni egy-két kockát, ahogy mondogatni szoktam: csak az ízéért! Mert csokoládét lehet enni, ha itt is megőrizzük az aranyközépút szabályát: nem szabad túlzásba esni, mert az már valóban sok gondot okozhat a szervezetünknek.

3. Csokoládé nélkül lehet élni, csak nem érdemes… 😉