Gyerekek és a csokoládé

Most egy kicsit érzékenyebb témát szeretnék körbejárni. Az érzékenységét igazából az adja, hogy gyerekekről és egy picit nevelésről is lesz szó. Én is tudom, „működő” anyaként, hogy ezek a témák tudnak érzékenyen érinteni, hiszen a saját nevelési „elveimbe” én sem szeretem, ha nagyon bele okoskodnak. Éppen ezért kérem az olvasókat, hogy ne tanácsként, vagy kőbe vésett szabályként olvassák e sorokat, inkább csak, mint egy összefoglalót a gyerekek csokoládé fogyasztásáról.

Azt, hogy minden gyerek, szereti a csokoládét ez majdhogynem biztos, bár persze itt is vannak ritka kivételek. A gyerekek és összességében a felnőttek is vonzódunk az édes ízekhez, amely szinte egy velünk született vágy, amelyet nem tanítanak, vagy nevelnek belénk. Ennek egyik logikusan kikövetkeztethető oka, hogy már a magzatvíz, de az anyatej is édeskés ízű. Sőt tudatalattink általában, mind a magzati létről és az anyatejes táplálásról, szoptatásról egy pozitív, meghitt, ölelő, meleg érzést hordoz, amelyet így párosít az édes ízekhez. Ez a velünk született vágy, és a csokoládé édes, bársonyos íze önmagában a csokoládé szeretetét okozza, amit mindig újra és újra át akarunk élni. Persze a csokoládéban található sok-sok vegyület hatása, hogy megnyugszunk, vagy épp boldogsággal tölt el, szintén a csokoládé „ösztönös” szeretetét idézi elő. Tehát az hogy a gyerek szereti vagy sem a csokit, kevésbé múlik azon, hogy adunk-e neki vagy sem. Véleményem szerint inkább csak az befolyásolható, hogy mikortól is lesz a szeretett étel a csokoládé fogyasztója.

Leginkább két féle „nevelési irányzat” létezik, az egyik a teljes tiltás, a másik pedig, hogy tanítsuk meg a gyereknek a helyes csokoládéfogyasztást.

Az első különösen nehéz, hiszen nem elég, ha mi nem adunk a gyereknek csokoládét, erről meg kell győzni környezetünket is, a nagyszülőket, szomszédokat, barátokat, és további nehézség, hogy mi magunknak is le kell mondani e nemes édességről. Mert ugye, mennyire csúnya volna megvonni valamit szemünk fényétől, miközben mi magunk titokban el-elmajszolunk egy-egy táblát. Azok a szülők, akik ezt az utat választják, gyakran mondják, hogy inkább adnak a gyereknek valami édes tejes terméket. Például pudingot, vagy tejszeletet, egyéb tejes, joghurtos édes boltban kapható kész „nyilim-nyalom”-ot. Itt azonban nem árt végig gondolni, hogy mit gondolunk mi is a baj a csokoládéval?! Leginkább a cukor tartalom mondhatjuk, de nézzük meg a címkét, és gyorsan megállapítható, hogy az egészségesebbnek hitt pudingok, joghurtok is igen magas (közel 20%) arányban tartalmaznak cukrot, és nem is beszélve az E-betűs, szervezetünkre nem túl jó hatással bíró adalékanyagokról. Persze a csokoládé is tartalmaz cukrot, de van az a minőség, ahol a magas kakaó tartalom mellett már kevesebb arányban tartalmaz cukrot, sőt vannak olyan csokoládé különlegességek, amelyek a káros fehér cukor helyett egyéb édesítőket, például bio nádcukrot tartalmaz!

Éppen ezért én a tudatos csokoládé fogyasztás megtanításának vagyok híve, és igyekszem is saját gyermekemen is alkalmazni, a következő 5 +1 pont alapján:

  1. Ne tiltsuk, inkább válasszuk meg, és tanítsuk is meg neki, hogy MILYET. Közös vásárlásnál nézzük meg a címkét, és próbáljuk megértetni, hogy mitől „jó” egy csokoládé és mikor csupán egy cukros édesség. Keressük azt a változatot, amelyben a különleges feltétek ellensúlyozzák az étcsokoládé karakteres ízét.
  2. Figyeljünk oda, hogy a csokoládénak az étkezési szokásainkban hol a helye, azaz MIKOR és MENNYIT. A csokoládét ne más fontos, akár főétel helyett egye, hanem desszertként!
  3. Próbáljuk a csokoládét nem jutalomként beállítani, hiszen akkor még inkább akarni fogja. Helyette inkább megmutatni, hogy a csokoládé egy elfogyasztott, édes, finom közös élmény.
  4. Törekedjünk az egyensúlyra, megtanítani neki, hogy a csokoládéval bevitt pluszt, mozgással lehet ellensúlyozni, tanítsuk, hogy az egészséges életmód fontos része a helyes táplálkozás és a megfelelő mozgás
  5. Egész kicsi kortól tanítható, hogy a fogakat az elfogyasztott ételek cukortartalma bántja, így kapcsoljuk össze, hogy ha édességet, csokoládét fogyaszt, utána jöhet a fogmosás

+1. Mutassunk példát, azaz mi magunk is tartsuk a fentieket, de legfőképpen, hogy MILYET, MIKOR és MENNYIT!