LEGek a világunkban

Rögtön az elején leszögezném, hogy alapvetően a LEGekkel semmi bajom a világon. Mindenki őriz az életéből olyan pillanatokat, eseményeket, amelyek valamilyen szempontból a LEGek fiókjába kerültek. LEGelső csók, LEGnagyobb virágcsokor, LEGmeglepőbb ajándék, LEGmeghatóbb találkozás. Sorolhatnám végtelenségig.
Aztán vannak azok a LEGek, amiket a világ jegyez. Legyen az a sport területén, vagy éppen az emberi teljesítőképesség feszegetésének valamely kategóriája. Van erre specializálódott kiadvány is, amely rekordokat
gyűjt össze.
A Guinness Rekordok könyvébe hol eszement, máskor meg vicces rekordok kerülnek be. Apropó hallottátok-e, hogy decemberben megdöntöttük mi magyarok az almaevés világrekordját? 2014. december 5-én több mint ezren ettek egyszerre almát Budapesten a Semmelweis Egyetemen!
Vannak aztán azok a nagyon gazdag emberek, akik költséges hobbinak hódolhatnak, vagy hihetetlen összegeket fizetnek egy-egy különlegességért. Van aki Faberge tojást gyűjt- darabja potom 20 millió font. Nem egy híresség garázsában áll pl. olyan Bugatti, amiért kb. 2 millió dollárt fizetett. Nah, ja..szegény gazdagokra is gondolni kell: ha már sokat keresnek, tudjanak költeni is! 🙂
Talán miattuk is szakosodott néhány csokoládét készítő társaság olyan nyalánkságok gyártására, amit mi egyszerű emberek sosem vásárolunk meg.
Nyissuk ki képzeletben azt a dobozt, amiben a csokigolyókat pezsgővel töltötték, és ehető aranyforgácsokkal díszítették. Ha ezt a valóságban szeretnénk megtenni, akkor az Amedei Toscano Black Truffle Swarovski kristályos dobozáért – 294 dollár – 73.000 forint fizethetnénk. Aranyművésznek is hívatja magát a svájci Delafee, a legkiválóbb ecuadori kakaóbabból gyártott csokoládéikat ehető arannyal vonják be. Ezért a nassolásért potom 126.000 Ft-ot kellene leperkálnunk.
A csokoládék LEGjei közül végezetül jöjjön a LEGdrágább: a Chocopologie Chocolate Truffle, Fritz Knipschildt – 2.600 dollárba, azaz 647.000 forintba kerül (0,45 kilogramm). Fritz Knipscildt a gyártó 1999 óta készít csokoládékat Koppenhágában. Hamar olyan neveknek lett a beszállítója, mint a gasztroguru Martha Stewart. 2005-ben saját üzletet nyitott, és immár semmi sem állíthatta meg a terjeszkedésben. A Chopologie egy termékcsalád, a trüffel 70 százalékos Vahlrona csokoládából készül.
Igaziból el sem tudom képzelni, hogy milyen lehet egy ilyen csokoládé íze. Ha az élet úgy hozta, hogy ilyen csokikat nem ehetünk, akkor LEGalább egy fotón csodáljuk meg. Aztán a lehető LEGhamarabb ballagjunk ki a konyhába, hogy előkotorjuk és bekapjuk a kedvenc csokoládénkat! Annál is inkább, mert a csokoládé kedvelőknek mára a LEGutolsó hírem, hogy csokoládéhiány léphet fel a világban, mert az emberek túl sokat esznek – figyelmeztetnek a legnagyobb gyártók. Tavaly kb. 70 ezer tonnával több csokoládé fogyott, mint amennyi kakaóbab termett, ha ez így folytatódik, 2020-ra hiánycikk lehet a csoki.
Lehet, hogy itthon „csokoládétrezort” kellene berendeznem?